TARİHÇE

TARİHÇE

 

 

1.KUŞAK: Hayrullah Şahin- 1884

1860 Senesinde Malatya’nın Darende ilçesinde hayata gözlerini açan Hayrullah Şahin, manifaturacı bir babanın iki oğlundan biriydi. Hayrullah Şahin, gençliğinden itibaren mahsereciliğe, diğer adıyla tahin üretimine meraklı bir gençti. Adana Taşköprü’deki dostlarının yanına sık sık gidip gelerek mahsereciliği ve helva üretimini öğrenen Hayrullah Şahin, 1884 senesinde Ankara Helvacısı’nın temellerini attı. Osmanlı İmparatorluğu zamanında Adana Taşköprü’de tahincilik ve helvacılık üretimini geleneksel yöntemlerle sürdüren Hayrullah Şahin, seneler 1940 yılını gösterdiğinde üretim faaliyetini 2. kuşak üretici olan, oğlu Hacı Mehmet Şahin’e devretti.

 

 

 

 

 

 

 

2.KUŞAK: Hacı Mehmet Şahin- 1940

Hacı Mehmet Şahin, 1940 yılında işe başladı. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarıydı. Ticarete olan yatkınlığı sayesinde adını Adana ve çevresindeki illerde duyuran, tahininin ve helvasının lezzetini Türkiye’ye yaymaya başlayan Hacı Mehmet Şahin yıl 1970’e geldiğinde görevi 3. Kuşak üretici olan, oğlu Ökkeş Şahin’e devretti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.KUŞAK: Ökkeş Şahin- 1970

3. Kuşak üretici Ökkeş Şahin, dedesinin ve babasının ürettiği ürünlerin kalitesini bozmadan, temizlikten ve disiplinden ödün vermeden çalışma hayatına devam etti. Üretim hattını Adana Taşköprü’den, Ankara Samanpazarı’na taşıdı. Başkent Ankara’da Helva, Tahin ve Susam imalatıyla uğraşan Ökkeş Şahin, Adana’da babasından ve dedesinden öğrendiği ustalığın lezzetini Ankara halkına sevdirmeye çalıştı. Ankara Kalesi’nin yanı başında, geleneksel lezzetleri Ankaralılarla buluşturdu. Yıl 1984’e geldiğinde, vazifeyi 4. Kuşak üretici olan, oğlu Yusuf Şahin’e devretti.

 

 

 

 

 

 

 

 

4.KUŞAK: Yusuf Şahin- 1984

Yusuf Şahin, atalarından öğrendiği mesleğin kutsal ilkelerine ve kurallarına uyacağına yemin ederek göreve başladığında, “Asırlık Helvacı” tam 100 yaşındaydı. Ustalığı babası Ökkeş Şahin ve dedeleri Hacı Mehmet Şahin ile Hayrullah Şahin’den öğrendi. Onların yolundan giderek, tüketiciye daima kaliteli ürünler sunmayı kendine hedef edindi. Geleneksel lezzetleri, atalarının ona öğrettiği yoldan giderek insanlara sevdirmeye çalıştı. Şimdilerde 135. Yılını kutlayan Ankara Helvacısı’nın başındaki isim olan Yusuf Şahin, evlatlarıyla birlikte tarihinin ona bıraktığı mirası gururla taşımaya devam ediyor.